petak, 4. siječnja 2008.

ČAROBNE KARTE

Popularni su i veoma brojni trikovi s igraćim kartama. Opisat ću vam takav jedan trik koji je namijenjen isključivo za izvođenje u privatnom društvu.

EFEKT: Tri raširene karte držite u ruci u obliku lepeze. Srednja karta je, na primjer, pikova dama, druge dvije su kraljevi od kojih je jedan s oznakom herc, a drugi karo. Sve tri karte stavite na stol i to licem okrenutim prema dolje. Karte trebaju ostati raširene. Karta pri dnu je kralj-karo, u sredini je pikova dama, a na vrhu kralj-herc. Upozorite prisutne gledatelje da prate pomicanje srednje karte – pikove dame.
Sasvim lagano, pridržavajući s dva prsta lijeve ruke dvije krajnje karte, kažiprstom desne ruke izvucite srednju kartu i odmaknite je u stranu. Zatim preostale dvije krajnje karte razmaknite jednu od druge i prstom nekoliko puta pomičite sve tri karte po stolu. Zamijenite njihova mjesta. To izvodite sasvim lagano, kako bi prisutni nesmetano mogli pratiti pomicanje pikove dame. Kada ste to učinili nekoliko puta, zamolite gledatelje da se međusobno dogovore tko će od njih između te tri karte pogoditi koja je pikova dama. Kada su se prisutni dogovorili i izjavili da im je od te tri karte poznata tražena karta, jedna osoba treba uzeti tu kartu i okrenuti je. Svi će se iznenaditi kada umjesto pikove dame ugledaju kralja-karo. Što sporije i pažljivije budete zamjenjivali mjesta karata, to će biti sve veća mogućnost da umjesto tražene pikove dame uvijek bude okrenut kralj-karo.

OBJAŠNJENJE: Kako biste uspješno izvodili ovu vježbu, trebate imati dva jednaka špila karata. Jednim špilom koristit ćete se kada za izvođenje trika budu potrebne sve karte, dok ćete iz drugoga špila koristiti potrebne trik-karte. Kao što se vidi na crtežu, karta pri dnu je kralj-herc. Na njoj je nalijepljen komadić karte s oznakom pikove dame. Taj komadić se nalijepi pomoću celofanske samoljepljive vrpce (selotejpa). Celofanska vrpca dužine 7 cm se presavije na pola, kako bi ljepljiva površina ostala na vanjskoj strani. To znači, ljepljiva treba biti donja i gornja vanjska polovina vrpce. Donja polovina vrpce nalijepi se malo koso na donju kartu, to jest na kralja-herca, i to tako da presavijeni dio vrpce bude okrenut prema lijevoj strani karte. Točno po ivici gornje polovine celofanske vrpce nalijepi se donja lijeva ivica komadića karte s oznakom pikove dame. Ispod toga komadića pikove dame podvlači se prvi kralj-karo. Drugi kralj –karo (uzet iz rezervnoga špila) stavi se odozgo tako da bude malo preko desne ivice pikove dame, te da tako skriva onoga pravog kralja-karo. Razumljivo: iz rezervnoga špila uzet ćete i pikovu damu, te od nje napraviti potreban isječak. Prisutni neće opaziti da u ruci imate više karata. Držite ih samo malo raširene u obliku lepeze i pokazujte, jer se komadić pikove dame ne može primijetiti.

NAPOMENA: Za vrijeme dok prisutni gledatelji budu pratili pomicanje pikove dame, vi ćete pratiti pomicanje trik-karte, odnosno karte koja će biti na vrhu prilikom stavljanja karata na stol. Na taj način moći ćete sve tri karte ponovno okrenuti licem prema dolje i u rukama ih pripremiti ako budete željeli ponoviti trik.
Ovaj trik pri ponavljanju možete izvoditi i na drugi način. Pod preklop komadića karte pikove dame stavite kralja-karo kojega su prisutni okrenuli umjesto pikove dame. Zamijenite, na primjer, s desetkom-karo i stavite je preko preklopa komadića pikove dame. Tada ćete karte ponovno raširiti tako da izgleda kao da opet imate samo tri karte. Sada će u sredini biti pikova dama a sa strana kralj-herc i desetka-karo. Tako raširene karte okrenite licem prema dolje i zamolite nekoga da iz sredine izvuče pikovu damu. Kada prisutni ponovno ugledaju kralja-karo (kojega ste malo prije stavili u džep), bit će još više začuđeni. Preostale dvije karte u međuvremenu stavite u džep. Trik se ne smije ponavljati i po treći puta!

"Saznaj više!"