www.magicjozo.com

petak, 11. siječnja 2008.

Mađioničarske karte

Za ovaj trik koji se izvodi pomoću šest igraćih karata svaka osoba će vam reći da ga je nemoguće lako objasniti.

EFEKT: Sjedite za stolom u nekome društvu i izvadite špil karata. S toga špila izbrojite odozgo šest karata i to tako da licem budu okrenute prema dolje. Prvu gornju kartu od tih šest okrenite, dajte nekome i recite:
- Evo vam as-tref!
Zatim okrenite drugu kartu i recite drugom gledatelju:
- A vama ću dati peticu-tref!
Preostale četiri karte raširite u ruci u obliku lepeze, između palca i kažiprsta, te ih pokažite društvu. Prisutni će vidjeti da u ruci imate četiri potpuno bijele karte, bez ikakvih oznaka na njima. Tada te četiri karte složite kao jednu, okrenite im lice (bjelinu) prema dolje, a kartu pri dnu izvucite i pokažite je licem prema gore. Zamolite jednoga od dvojice da zamijene kartu, to jest da vam on da svoju kartu umjesto ove prazne. Pretpostavimo da vam osoba koja drži peticu-tref pruži tu kartu. Vi je uzmite i stavite je ispod preostale tri karte u rukama i to tako da i ona bude okrenuta licem prema stolu. Tada sve četiri karte okrenite licem prema sebi, raširite ih a zatim ih odmah pokažite prisutnima. Kakvo iznenađenje za promatrače kada vide da vi u ruci držite četiri petice, i to peticu-herc, karo, pik i onu dobivenu s oznakom tref! Karte okrenite opet licem prema dolje. Donju peticu-tref izvucite i na stolu je okrenite licem prema gore, a od druge osobe zatražite da vam posudi asa-tref. Stavite tu kartu odozdo okrenutim licem prema stolu i to ispod tri petice koje su vam preostale u ruci. Kada ponovno raširite karte u ruci, prisutni će umjesto tri petice i jednoga asa ugledati četiri asa. Ne govoreći ništa, ponovno okrenite karte na stolu, te izbacite donjega asa-tref i uzmite od prve osobe onu potpuno praznu kartu. Svi prisutni bit će iznenađeni kada vide da ponovno u ruci imate četiri potpuno prazne karte. Uzmite od one dvojice vašega asa i peticu-tref, stavite ih ispod one četiri prazne karte koje držite u ruci. Zatim svih šest karata ponovno stavite na vrh špila, te čitav špil vratite u džep.
Ovaj trik, ako želite, možete slobodno ponoviti prisutnim gledateljima.OBJAŠNJENJE: Da biste uspješno izvodili ovaj trik iz rezervnoga špila morate uzeti sve četiri petice, asa-tref i jednu potpuno bijelu kartu. U slučaju da u špilu nema ni jedne potpuno bijele karte, uzmite jednu dvojku i pomoću žileta za brijanje skinite obje oznake s te karte. Uz malo pažnje pri struganju, dobit ćete potpuno bijelu kartu. Ukoliko postoje oznake u kutovima na karti as, ostružite ih, a na petici nemojte ništa strugati. S preostale tri petice skinite po dvije gornje oznake i brojku pet. Dakle, na te tri petice ostavite oznake na donjem dijelu i broj pet koji je otisnut na svakoj od tri petice u lijevom donjem uglu. Kako se ne bi primijetilo da su karte oštećene struganjem, treba ih prelakirati bezbojnim lakom za nokte. No, ako stružete pažljivo, onda je lakiranje nepotrebno.
Kako izgleda samo izvođenje trika? U obliku lepeze stavite na stol ispred sebe sve tri petice na kojima ste gornje dvije oznake ostrugali, kao i broj pet u gornjem lijevom uglu. Na te tri petice, složene jednu na drugoj licem okrenutim prema gore i ostruganim dijelovima okrenutim prema vama, stavite praznu kartu. Onda će vam te četiri lepezasto raširene karte izgledati kao da pred sobom imate raširene četiri potpuno prazne karte. Kada gornju bijelu kartu zamijenite asom-tref, te ponovno, ali sada s četiri karte malo više raširene, učinit će vam se da pred sobom imate prava četiri asa! Dakle, one srednje oznake na prepariranim peticama postat će oznake za asove. Ako vaš as-tref ima velika slova, onda ćete i njih ostrugati. Želite li vidjeti četiri petice, onda na ove tri preparirane petice stavite ispravnu peticu-tref, okrenite karte na stolu tako da ostrugani dijelovi petica budu okrenuti bliže vama, a neostrugani dalje od vas. Raširite karte kao i prije, pa ćete imati pred očima sve četiri lepezasto raširene petice.

NAPOMENA: Karte je najbolje nabaviti u trgovinama «sve po 10 kuna». Tih šest karata uzimate iz čitavoga špila zato da biste otklonili sumnju prisutnih u ispravnost karata.
Obratite posebnu pozornost da gledatelji ne primijete okretanje karata. Najbolje je prije izvođenja trik izvježbati pred ogledalom, što se naravno preporučuje i za ostale trikove.
"Saznaj više!"